Tholen - Betekent het belichten met LED het einde van HPS? Manuel Oomen van Agrolux zegt van niet: "Nee, zeker niet, althans niet in mondiale context, maar voor de Europese Unie heeft Brussel de HPS einddatum gezet op 2027. Wat we zien is dat sommige klanten geleidelijk overstappen naar LED en in eerste instantie voor een hybride oplossing kiezen: een combinatie van HPS en LED."
In een aantal niet EU-markten zoals Canada, de VS en Noorwegen is vooralsnog geen sprake van het uitfaseren van HPS. "De vraag naar HPS zal dus nog even blijven bestaan en zo lang dit het geval is, blijven wij onze klanten bedienen. Tegelijkertijd merken we dat veel telers de overstap naar LED willen maken, omdat ze willen verduurzamen, maar voor hun gewas niet per se heel veel licht nodig hebben. Het gaat ook niet om maximaal, maar optimaal licht per gewas, want licht wat je niet nodig hebt, draagt niet bij aan verduurzaming."
Deze vraag heeft Agrolux direct kunnen vertalen in een LED instapmodel. Het model is toegevoegd aan het LED-portfolio: WEGA Eco Lite (LT). "Met een output van 1950µ en 540 Watt, de eerste, betaalbare stap naar een duurzame LED-oplossing", zegt Manuel. "Met ons WEGA LED-productportfolio kunnen we onze klanten op maat bedienen. Tijdens de Fruit Logistica in Berlijn lanceren we onze laatste innovaties allemaal gericht op nog meer energiebesparing voor de kweker. Een bezoek aan onze stand, is daarom zeker de moeite waard!”
Hoe is WEGA portfolio ontvangen?
Agrolux is trots op een lijst met klanten. “Partners”, noemt Manuel ze. Hij staat sinds maart 2021 aan het roer als directeur marketing & business development bij het Amerikaanse Hawthorne Gardening Company gevestigd in Rozenburg. Hij is met zijn team verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het vermarkten van de Agrolux WEGA-familie.
“We kijken terug op een succesvolle introductie van de WEGA family in 2022”. De WEGA, bestaande uit de Wega Eco, Wega Plus en Wega Max, is wereldwijd goed ontvangen. Het resultaat? "We hebben in Canada en Noord-Amerika een groot marktaandeel gerealiseerd; Agrolux is daar nu marktleider. Veel hectares komkommers, tomaten en aardbeien worden daar door onze armaturen belicht."
Overigens ook in Europa ziet men, mede door de huidige energieprijzen, dat telers juist nu de overstap maken van HPS naar LED belichting en daarmee eerder dan gepland invulling geven aan de energietransitie. "We hebben onder onze klanten in Europa grote rozentelers die meer dan 40% besparen met onze LED armaturen. We horen best vaak: ‘Jullie lampen geven meer licht dan jullie beloven’. En dat klopt ook. We zijn daar best trots op. Want ja, meer licht zorgt simpelweg voor meer opbrengst. Daarbij komt dat we ook de energie efficiëntste in de markt zijn, zoals blijkt uit de onafhankelijke ‘qualified product list for horticulture lights’ van DLC (Design Light Consortium). We helpen de kweker dus niet alleen aan meer licht, maar ook aan de laagst mogelijke energiekosten.”
Samenwerken is key
Agrolux wil samenwerken in de breedste zin van het woord. Ze zien hun klanten niet als klanten, maar als partners, zegt Manuel. Want over een ding kan hij klip en klaar zijn: “Wij leren dagelijks van ze. LED-belichting in de glastuinbouw is een duurzame, maar nieuwe ontwikkeling, dus kennis over het belichten, vergaren we o.a. door korte lijnen te onderhouden met onze klanten. Feedback ophalen, vertalen en verfijnen voor innovaties. We werken daarbij nauw samen met onze R&D en andere afdelingen van ons moederbedrijf Scotts Miracle Gro in de US.”
Daarnaast investeert Agrolux in proeven waarbij hun LED-belichtingssystemen en WEGA LED-armaturen getest worden in verschillende gewassen bij onderzoeksbureaus en bij hun klanten. Manuel: "We willen zeker weten dat onze WEGA LED-producten en dimsystemen doen wat we beloven. De teler moet zekerheid hebben. De overstap naar LED vraagt immers om een forse investering en klanten gaan niet over één nacht ijs, wat begrijpelijk is.”
De verkoopkantoren van het bedrijf zijn gevestigd in het Westland en Canada. "Dat maakt dat we kort op de bal zitten, kortom snel en slagvaardig zijn en de kweker een goede service kunnen bieden.”